Cara Nggawe Piranti Musik Gender Gamelan/Cara Membuat Alat Musik Gender Gamelan

Cara Nggawe Piranti Musik Gender Gamelan/Cara Membuat Alat Musik Gender Gamelan


Sumber foto: 1.bp.blogspot.com
Gamelan kui salah sawijining kabudayaan Indonesia. Zaman biyen, gamelan sering ditampilake waktu ana acara ing keraton, nanging saiki gamelan mulai ditinggalake anak anak, nganti anak orak ngerti apa iku gamelan, bentuke, lan piranti piranti musik liyane sing ana ing gamelan. Salah sawijining piranti gamelan yaiku gender. Saiki aku nyoba jelaske apa iku gender lan cara nggawe gender iku kepriye!.

Pangerten Apa Iku Gender

Gender kuwi salah sawijining piranti logam saka piranti gamelan Jawa lan gamelan Bali. Piranti iki nduweni 10 nganti 14 bilah logam (kuningan) bernada sing digantungake ana ing berkas, ing ndhuwur resonator saka bambu utawa seng lan disabetake nganggo raket ageman (Bali) utawa kayu berlapis kain (Jawa). Nadane beda-beda, gumantung saka skala sing digunakake. Ing gamelan Jawa sing lengkap, ana telu gender: slendro, pelog pathet nem lan lima, lan pelog pathet barang. Bentuk gender mirip karo gangsa ing gamelan Bali lan slenthem ing gamelan Jawa.

Carane Nggawe Gender

  1. Nggawe balok kanggo awak gender.
  2. Nggawe  4 iji balok berukuran cilik kanggo kaki-kaki gender, satukan karo awak  gender.
  3. Nggawe pelat berbentuk pipih karo  jumlah 13 iji.
  4. Nggawe 2 iji torus lan 2 iji silinder cekak kepala minangka alat pemukul. Nyetel silinder nan berukuran dowo kanggo gagang karo toruse.
  5. Gabungno silinder nan sing ana ing bagean kepala lengkap karo kedua torus. Gabungno asil pamanunggalan kepala tersebut karo gagang silindernya dengan wangun vertikal saka alat pemukulnya.
  6. Minangka hiasan, nggawe loka kanggo panyimpenan alat pemukul karo sebuah silinder nan wangun vertikal. Uga nggawe silinder horizontal minangka pemanis awak gender.
Carane kanggo muter gender iki yaiku karo cara ditabuh ngunakkake alat sing wangune bulat lan ditutupi karo kain lan duwe gagang sing cukup cekak. 

Kurang luwihe cukup semanten anggone kulo jelasaken apa iku gender lan carane nggawe gener,  mugi-mugi saget nambahing ilmu kanggo sing maca. Nyuwun agungen pangapunten bilih penjelasan kulo kirang lan katah kesalahan.

Subscribe to receive free email updates: